Rybarex O firmie Catering Gatunki ryb Nowy lokal Kontakt i mapa Śniadania Zupy Dania z ryb Owoce morza Zestawy obiadowe Dania mięsne Sałatki Dodatki
Banner

Karp

W Polsce stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy uważany za rybę waleczną i przebiegłą. W polskiej tradycji mięso karpia jest jedną z potraw wigilijnych. Osiąga ponad 1 m długości i masę do 30kg (największy złowiony 44,95 kg). Ciało wydłużone, wrzecionowate, prawie okrągłe w przekroju poprzecznym. Karp jest jedną z najważniejszych ryb gospodarczych. Jest hodowany w stawach od tysięcy lat, został wprowadzany do wód otwartych. Chętnie poławiany przez wędkarzy na grunt (tzw. wędkarstwo karpiowe) i spławik.


Wartości odżywcze w 100g

U nas zapłacisz także kartą!